1

Отглежданите в българските ферми местни породи животни могат да поддържат живи селските райони. Те са приспособени към средата, не боледуват, притежават ценни качества и затова трябва да бъдат опазвани. Това коментира пред журналисти директорът на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството зооинж. Георги Йорданов.

1

Най-новият готвач от Силиконовата долина има само едно име - Сали. Този готвач има само един специалитет: салата. И все пак, Сали ще ви направи най-идеално разпределената салата, която някога сте яли и то с помощта на науката. Сали е зелено-кафяв робот, чисто ново творение от Chowbotics Inc. (това е истинското име) и нов основен играч в потенциалния пазар за милиарди - за роботи в сферата на храните.

beer

Всички ние знаем, че бирата е много древна напитка, произвеждана още в Месопотамия от шумерите преди 4000-та година преди Христос. Споменаване на бирата за първи път се появява от древноримския летописец на полската история – Галус Анонимус. Кехлибарената напитка е описана и от Ян Длугош – полски историк, летописец, свещеник, географ и дипломат. Когато е поставено началото на полската държава, той отбелязва, че вместо вино, се използва бира от жито, ечемик или лимец. През Средновековието бирата била направена главно от просо. А хмелът бил използван за получаване на негови по-добри хибриди.

вина

В Полша традицията за обработване на лозя и за производство на вино от добиваното от тях грозде води началото си още от 12-ти век. Лозята са разположени главно в южната област на Полша, а именно Малополска Подкарпачие, в югозападна - Долни Шльонск, както и в западната - Виелкополска, в районите около гората Зиелона Гура.

1

Можеш да се храниш полезно и с по-малко пари. Данък здраве ще създаде още стимули за това, казва пpoф. Бoжидap Пoпoв, пpeдceдaтeл нa Бългapcкoтo дpyжecтвo пo хpaнeнe и диeтeтикa.

– Проф. Попов, колко души завършиха курса по програмата “Хранене и здраве” на Медицинския фукултет на СУ и дружеството по хранене? Какви хора идват?

1

В една нация, където безопасността на храните е толкова неуловима, че дори някои кокоши яйца са фалшиви, китайските потребители имат добра причина да бъдат скептични към своите хранителни стоки. Това е принудило много производители на храни да търсят нови начини за подчертаване здравословността на техните продукти. Но малцина са отишли до такива крайности като създаване на птицеферма, пълна с роботи-бавачки, за да убедят потребителите, че птиците са здрави.

1

Сега е сезонът на червените вина – каберне френ, сира (Шираз), зинфандел (Примитиво), на мерло, карменерът (силно таниново вино). А кабернето совиньон е най-нестипчивото от всички. Някои сомелиери би могло да поглезят техните добре обучени носове с подобни вина, идващи от слънчевите лозя на Новия Свят. Обикновено всички зърна, от които се добиват, са кръгли, гладки и с приятен нестипчив вкус. Какво повече би могло да искате през този период на годината? В края на януари обикновено зимата е достатъчно студена. А, през сивия мрачен февруари наистина се нуждаем от някакъв стимул поне за Деня на Свети Валентин. Това е удобен случай за почерпка с вино, произведено от меки гроздови зърна, приятни за небцето и с привкус на череша и слива. Сирата, зинфанделът, добити в различни винарни, би могло да бъдат с изобилно количество танини. Но това, което ни е необходимо точно сега, са вина от съвършено гладки зърна и с нежна консистенция.

патогени

Новите методи за откриване и определяне на микробни патогени на база ДНК предлагат предимства както за производителите, така и за потребителите. Микробиологичната безопасност на храните продължава да предизвиква заинтересованост от страна на всички компоненти на хранителната верига, от полето до масата. Фермерите, преработвателите и производителите на хранителни продукти вземат всички възможни предпазни мерки за предотвратяване предлагането на храни, които могат да предизвикат отравяния. Сред системите за управление на безопасността на храните, които вече са доказали добри производствени практики, най-сполучлив е добре познатият ни Анализ на опасностите и контрол на критичните точки. Важен аспект на тези превантивни системи, които гарантират сигурността на храните, е да се определи дали са намерени потенциални патогени в суровите продукти или околната среда на веригата за производство на храни.

1

Производството на земеделска продукция и общата използвана площ отбелязват значителен ръст за втора поредна година във всеки вид производство. Това стана възможно благодарение на приоритетното субсидиране за първи път в секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“, където бе отделен пакет обвързана подкрепа в размер на 13%. Това позволи директна подкрепа на отделните култури и животни от 2,5 до 5 пъти повече, отколкото преди. Увеличени са площите, заети със зеленчуци и трайни насаждения през 2016 г. – съответно с 26,1% и 5,6%, в сравнение с 2015 г. Налице е ръст от 45% на новосъздадените трайни насаждения и нарастване на заявените за подпомагане площи с трайни насаждения с близо 53% спрямо предходната 2015 година. Регистриран е ръст между 13% и 18% във всички заявени за подпомагане категории животни.

яйце

Проведените научни изследвания през последните години служат за доказване на благоприятното въздействие на яйцата върху човешкия организъм. Яйцето е хранителен продукт, състоящ се от три основни части: черупка, белтък и жълтък. Черупката съставлява между 9 и 12% от общото тегло на яйцето. 94% от състава й е от калиев карбонат и по-малко процентно съдържание на магнезиев карбонат, калциев фосфат и други органични материали, включително протеини. Заради това, в някои бедни региони на света яйчената черупка се преработва на бял прашец, служещ за направа на пюрета и детски каши.