1

В една нация, където безопасността на храните е толкова неуловима, че дори някои кокоши яйца са фалшиви, китайските потребители имат добра причина да бъдат скептични към своите хранителни стоки. Това е принудило много производители на храни да търсят нови начини за подчертаване здравословността на техните продукти. Но малцина са отишли до такива крайности като създаване на птицеферма, пълна с роботи-бавачки, за да убедят потребителите, че птиците са здрави.

1

Сега е сезонът на червените вина – каберне френ, сира (Шираз), зинфандел (Примитиво), на мерло, карменерът (силно таниново вино). А кабернето совиньон е най-нестипчивото от всички. Някои сомелиери би могло да поглезят техните добре обучени носове с подобни вина, идващи от слънчевите лозя на Новия Свят. Обикновено всички зърна, от които се добиват, са кръгли, гладки и с приятен нестипчив вкус. Какво повече би могло да искате през този период на годината? В края на януари обикновено зимата е достатъчно студена. А, през сивия мрачен февруари наистина се нуждаем от някакъв стимул поне за Деня на Свети Валентин. Това е удобен случай за почерпка с вино, произведено от меки гроздови зърна, приятни за небцето и с привкус на череша и слива. Сирата, зинфанделът, добити в различни винарни, би могло да бъдат с изобилно количество танини. Но това, което ни е необходимо точно сега, са вина от съвършено гладки зърна и с нежна консистенция.

патогени

Новите методи за откриване и определяне на микробни патогени на база ДНК предлагат предимства както за производителите, така и за потребителите. Микробиологичната безопасност на храните продължава да предизвиква заинтересованост от страна на всички компоненти на хранителната верига, от полето до масата. Фермерите, преработвателите и производителите на хранителни продукти вземат всички възможни предпазни мерки за предотвратяване предлагането на храни, които могат да предизвикат отравяния. Сред системите за управление на безопасността на храните, които вече са доказали добри производствени практики, най-сполучлив е добре познатият ни Анализ на опасностите и контрол на критичните точки. Важен аспект на тези превантивни системи, които гарантират сигурността на храните, е да се определи дали са намерени потенциални патогени в суровите продукти или околната среда на веригата за производство на храни.

1

Производството на земеделска продукция и общата използвана площ отбелязват значителен ръст за втора поредна година във всеки вид производство. Това стана възможно благодарение на приоритетното субсидиране за първи път в секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“, където бе отделен пакет обвързана подкрепа в размер на 13%. Това позволи директна подкрепа на отделните култури и животни от 2,5 до 5 пъти повече, отколкото преди. Увеличени са площите, заети със зеленчуци и трайни насаждения през 2016 г. – съответно с 26,1% и 5,6%, в сравнение с 2015 г. Налице е ръст от 45% на новосъздадените трайни насаждения и нарастване на заявените за подпомагане площи с трайни насаждения с близо 53% спрямо предходната 2015 година. Регистриран е ръст между 13% и 18% във всички заявени за подпомагане категории животни.

яйце

Проведените научни изследвания през последните години служат за доказване на благоприятното въздействие на яйцата върху човешкия организъм. Яйцето е хранителен продукт, състоящ се от три основни части: черупка, белтък и жълтък. Черупката съставлява между 9 и 12% от общото тегло на яйцето. 94% от състава й е от калиев карбонат и по-малко процентно съдържание на магнезиев карбонат, калциев фосфат и други органични материали, включително протеини. Заради това, в някои бедни региони на света яйчената черупка се преработва на бял прашец, служещ за направа на пюрета и детски каши.

бира

Появата на бирата се свързва с името на Озирис, богът на земеделието в Египет. Според други източници богинята Хатор е първата, която произвежда "със собствените си ръце" бира. Или пък шумерската богиня Нинкаси, преди около 6000 г. пр. Хр. В древна Месопотамия.

грапа

Известната дестилационна фабрика Сибона от зоната Роеро, разположена в центъра на историческата италианска област Пиемонт, където се произвеждат нейните най-ценни вина, притежава лиценз за дестилиране № 1, издаден от UTF, местната данъчна служба, отговаряща за дейностите, свързани с дестилацията. Тя е синоним на дълга традиция и на престиж.

1

Със загрижеността за хуманното отношение към животните, критиките към супермаркетите и ресторантите и страховете от "чуждите практики", халал месото е най-политически заредената храна. Но тя вече съставлява пазар за 1 милиард паунда годишно само във Великобритания и бързо нараства.

кафе

Има много фактори, които влияят върху вкуса на доброто кафе, но е ясно, че основното е то да е качествено изпечено и смляно, за да се хареса. И вкусът на кафето определено е най-добрият начин да се направи оценка на неговото качество. Да избереш хубаво кафе не е лесна задача. Наличието на толкова много разновидности, сортове и различно качество, което се променя от една реколта до друга, винаги изисква точна преценка при дегустирането му.

1

Училището ALMA е международно средище, където може да се популяризира италианската кухня чрез срещи, демонстрации и културни гастрономически събития. Обединява готвачи, учители, студенти, журналисти, както и институции и компании, популяризиращи неговата дейност в Италия и по целия свят. Подпомага подготвянето на ученици за университети по най-правилния начин и включването им в работещия свят чрез използване на виртуален линк - almalink.it за квалифициране и за достъп до компании, търсещи квалифицирани професионалисти.