Село Ковачевица се намира в Западните Родопи, на 23 км от Гоце Делчев и на около 200 км от София. Селото е разположено на река Канина, в долината на която се намира единственият път, който води към Гоце Делчев и долината на река Места.

1

Историята…

Заобиколена от яркозелените хълмове на италианската планина Марка Тревиляна, ви посреща Вила Санди. Представлява окъпана от слънце сграда в паладински стил и е основана още през 1622 г. Днес тя е седалище на стопанството. Още от нейното възникване, вилата е разположена в една земеделска постройка, обградена от живописен пейзаж с плодородни нивя. Днес така, както и в онова време, тя вдъхва уважение в знак на почит към историята на местността. Още отвън представлява вълнуваща сцена, на която природа и архитектура живеят в неразривно диалектическо и функционално единство.

лимони

В Сицилия, там където и най-малките различия на мнения могат да предизвикат „вендети” - вражди за цял живот в семействата на васалите от феодалните имения, един факт обединява всички, а именно, че те произвеждат лимони - върха на върховете в цитрусовия свят.

бадем

С настъпването на есента френският град Орезон, разположен в областта Прованс, става домакин на фестивал на бадема. Празникът е ежегоден и се провежда във време, което съвпада с брането на бадемите. Деветият фестивал се състоя в началото на октомври с участието на 80 производители от Прованс. Организатор е Асоциацията „Празник на бадема” с подкрепата на кметството на Орезон. Чрез фестивала се прави опит да се насърчат земеделските производители да се върнат към отглеждане на бадема – символ на Прованс.

подхале

Подхале е един географски културен регион, разположен е в Южна Полша, северно от подножието на най-високите полски планини, Татрите. Обхваща басейна на горното течение на река Дунайец. Първите исторически летописи датират още от 13-ти век, когато благодарение на изключителните права на херцог Хенри Брадатия било разрешено на германските заселници да се установят в тази област. В Подхале земеделието от векове е играело важна роля. 19-ти век е период, през който интересът към Подхале започнал да расте. Благодарение на уникалните му природни и климатични условия, все повече и повече хора от други региони на страната започнали да идват тук. Тогава динамично се е развил и туризмът. Той засегнал главно град Закопане, който придобил голямо значение благодарение на спа-курортите и санаториумите си. Много хора на изкуството и до днес търсят вдъхновение там. Също е добро място за ски. А хотелите с уникален интериор и дизайн в местни къщички предлагат невероятен лукс и артистизъм.

1

Третият ежегоден фестивал за храни и напитки в Нотингам от поредицата „Great food&drink festivals” се проведе през месец август в Уолатън парк. Входът на подобни събития обикновено е 8-10 паунда. Ричард Латъм, собственик на Ultimate Food Outlet от Чешир гордо споделя, че е продал огромни количества от домашния си английски фъч, в сравнение с последните три години.

дижон

Синапът, прочутата подправка от френската област Дижон, от която се прави горчицата, може и вече да е загубил част от очарованието си. Но, характерен за някогашната столица на херцозите от Бургундия, той все още носи отпечатъка на всеобщото одобрение. Иначе в индийската кухня е използвана преди 3000 години пр.н.е., както и в Древен Рим и Гърция.

сьомга

Сьомгата често се препича повече от необходимото на прекалено нагрятата скара за печене. Ние я намалихме, за да подобрим вкуса на рибата.

Има няколко по-добри начина да се подчертае мекотата на тлъстото сурово месо от сьомга от този на контраста от сладко-киселото желе. Повечето рецепти изискват намазване на рибата с олио или зехтин, поставянето й на скарата за печене и поливането й с още зехтин, за да не загори и така да се осигури солидно покритие. Разбира се, мен не ме привличаше идеята за неколкократно постигнатото в горещата фурна, но методът изглеждаше достатъчно обещаващ. Когато го опекох, обаче загоря. Обикновено с дебелите парчета от риба може да се случи така, че да се оформи една ивица от прекалено препечено в горната страна, откъм кожата. Единствено във вътрешността си сьомгата се оказа напоена с масло полупрозрачна консистенция, каквато очаквах.

гран канария

Гран Канария е част от Испания, с постоянно топъл климат и със златисти пясъчни плажове. Тук човек може да се потопи в различни местни култури и традиции, които са се запазили вечно живи. Той е красиво кътче в Атлантика и е един от осемте острова от Канарския архипелаг. Подходящ е за релакс, за дегустация на вкусната местна кухня, и най-общо казано - и за чудесни ваканции… Разположен е само на 210 километра от западния бряг на Африка и на 1 250 километра от Иберийския полуостров. Това е едно късче от Европа в Атлантическия регион на Макаронезия. Той, заедно с останалите Канарски острови - Мадейра, Салважез, Азорските, както и африканският Капо Верде представляват част от Мароканското крайбрежие.

1

Съвременна Грузия – една страна на кръстопътя между Европа и Азия! Закриляна от Свети Георги, граничеща с Русия, Азейберджан, Армения, Турция и Черно море. Смята се, че именно това е мястото, където Язон намира Златното руно (на територията на Грузия през 6 в. пр. Хр. възникнали древните държави Иберия и Колхида, а според древногръцката митология аргонавтите отишли именно в Колхида, за да вземат Златното руно). Древногръцкият герой Прометей бива прикован на планината Казбек, след като открадва огъня от боговете, а по бреговете на река Терек е живяло безстрашното племе на амазонките. Най-атрактивните места са древната столица – Мцхета, пещерният град Уплистсикхе и Кутаиси - сърцето на грузинската култура.