биволско мляко

Поради високата си хранителна стойност и ценни качества биволското мляко се предпочита пред кравето и в продължение на векове е било използвано за храна на хората в редица страни на света. Биволите по безспорен начин доказаха изключително добър здравен статус и устойчивост към болести, към които другите животни са възприемчиви. По-рядко боледуват от туберкулоза, бруцелоза, левкоза и други заразни и паразитни болести. Досега няма регистриран случай на заболяване сред биволите на “луда крава”.

Едно от най-големите предимства на биволското мляко е високата му устойчивост на радиационно влияние. Биволското мляко е един феноменален биологичен продукт с високо съдържание на млечна мазнина, протеин и с най-благоприятно съотношение на наситените и ненаситените мастни киселини, на заменимите и незаменимите аминокиселини в сравнение с други млека. Общото съдържание на аминокиселините в млякото на биволиците от породата “Българска Мурра” е 39,8g/l, от които 17,3g/l се падат на незаменимите киселини и 22,5g/l - на заменимите. Сравнен със съдържанието на незаменими аминокиселини в кокошето яйце, което служи като “идеална” аминокиселинна скала, аминокиселинният състав на биволското мляко се намира на много високо ниво - 85,08%.

Ценен източник на протеини

В млечната мазнина на биволското мляко преобладават наситените мастни киселини (72,25mol%), а ненаситените са 27,75mol%. То превъзхожда много храни от животински и растителен произход по своя уникален характер, лечебни и хранителни свойства. В сравнение с кравето и козето мляко биволското се отличава с по-високо съдържание на най-важните хранителни съставки - сухо вещество (около 40%), млечна мазнина (около 114%), общ белтък (около 25%), казеинен белтък (около 38%), минерални вещества, млечна захар и др. В сравнение с кравето то е по-бяло и по-гъсто, съдържа по-малко вода и е с два пъти по-висока масленост. Протеинът в биволското мляко има по-висока биологична стойност, тъй като съдържа повече албумини и глобулини. Това го прави ценен източник на животински протеин за човека. То няма каротин и затова е бяло на цвят, но количеството на витамин А е почти колкото в кравето. По-богато е на калций и фосфор, както и на витамините D, Е, С и др. Ето защо биологичната пълноценност и хранителната стойност на биволското мляко са много високи. Като се разглежда консумирането на биволско мляко в естествения му вид, в който е издоено или след преработка, може да се каже, че то е биологичен концентрат с висока стойност и ниска калоричност. Това го прави ценна храна за всички възрастови категории хора. Препоръчва се също за консумация от хора, болни от левкемия, алергия към други видове млека и др.

Биволското мляко се използва както за директна консумация в течно състояние, така и преработено в най-различни видове млечни продукти - самостоятелно или в смес с други видове млека. Особено ценен продукт е чистото биволско кисело мляко, което повишава апетита и подобрява обмяната на веществата. Благодарение на живите млечнокисели бактерии в киселото мляко и в другите млечнокисели продукти и натрупаните от тях метаболити, консумацията им води до асимилация и намаляване на холестерола, на газообразуването и нормализиране на чревната перисталтика, потискане на гнилостните микроорганизми и др. С всички тези качества, приятния вкус и голямата си гъстота биволското превъзхожда останалите видове кисели млека.