опаковане на вино

В наши дни опаковката на виното е не само средство за защита на продукта от външни фактори, но това е и пряко общуване с консуматора. Главните задачи на винената опаковка са удобството при транспортиране и предаването на информация на потребителя за производителя - страна и фирма. Тоест опаковката изпълнява и комуникативна функция.

Първият етап на общуване с потребителя започва от цвета, формата, текстурата и продължава в удобството при използване, устойчивостта, икономичността и др. Разнообразните дизайнерски решения на опаковката помагат да се различат напитките една от друга и да изтъкнат своята индивидуалност. Цветът – това е фундаменталният език на опаковката, елементът, който предизвиква моментален и най-силен отговор: той общува с потребитeля на невербално, подсъзнателно ниво. По същия начин въздействат цветовото решение, формата, фактурата на винената опаковка. За пример, голяма част от производителите на алкохолна продукция “обличат” своите търговски марки в зелени и бели цветове, което говори за чистота, свежест и натуралност на виното, а преобладаването на тъмни цветове говори за статута и за изключителността на винената опаковка. В по-голяма част от случаите цветът се обиграва с помощта на матово стъкло, което се асоциира с топлината, пречупването на слънчевите лъчи, повишава привързаността на купувача към търговската марка.

Понякога възниква въпросът: Нали качеството на стоката трябва да играе главна роля? Но след направените изследвания става ясно, че на човек е присъщ феноменът “пренасяне на усещанията”, в съответствие с които продуктът в евтина опаковка при употреба може да ни се струва по-некачествен.Опитът показва, че прозрачният винен етикет поражда у потребителя асоциация за старателно премислен процес на приготвяне. Например, на няколко потребителя на алкохолни напитки било предложено да сравнят качеството на стоката в еднакви бутилки с хартиен и прозрачен етикет. Опитът показва, че едните възприемали продукта, опакован в бутилка с прозрачен етикет, като по-качествен и приятен на вкус. Даже един съвсем незначителен детайл на винената опаковка придава на бранда допълнителна ценност и неповторимост. Ако към  нея добавим само една дръжка, това увеличава удобството при използването й, и тази творческа мисъл е способна няколко пъти да увеличи обема на продажбите, без да се харчи и стотинка за реклама.

Всеизвестно е, че голяма част от продуктите се купуват спонтанно и в момента на покупка консуматорът общува именно с опаковката. Тя не само привлича вниманието, но е способна за пет секунди да съобщи на потребителя качествата и свойствата на виното. Не си струва да се отпечатва цялата информация на лицевата страна на опаковката, използвайки принципа на “разумния минимализъм”. Затова тя трябва да изглежда оригинално, изключително и не много изискано, за да не се отдалечи от целевата си аудитория. Защото производителят разполага само с няколко секунди, за да поднесе стоката си и да направи положително впечатление. Всеки визуален образ посочва вътрешното съдържание. Евтината, небрежна винена опаковка може да провали всичките усилия по позиционирането на продукцията.С помощта на опаковката може постоянно да се обновява стоката, придавайки й нов, визуален образ и това е още един маркетингов ход на кампанията. А тъй като това е реклама, а сполучливото представяне на стоката може с лекота да придвижи продукцията на пазара  и е средство за борба за купувача. Една трета от потребителите при избора на напитка се ориентират по информацията върху опаковката и само малък процент от рекламата, видяна по телевизията.

сп. ХИ&Т