вино

Млади старт-ъп предприемачи от Испания правят може би най-голямата иновация във винената индустрия досега – синьото вино. Създателите не са винари, бизнесмени и дори не обичат вино. В книгата „Стратегията Син океан“, от която са инспирирани, прочитат, че пазарът е един червен океан и е нужна революция, за да станат водите сини. Всички са скандализирани от новия наситено син цвят, някои дори ги обвиняват в „богохулство към Христовата кръв. Така че модният хит и на лято 2017 г., е плод на една иновация, но и на бунтарството на младите хора.

Кулинарни тенденции за 2017 година

1. Възходът на екологични продукти.

Екологичните продукти от много години са сред нас, но едва сега се очертава тенденцията да се превърнат в нещо повече от избора на една малка част от населението. "Хората са много загрижени за това как се преработват храните и търсят по-малко добавки, по-малко консерванти и по-малко пестициди", казва Джорди Борел, който отговаря за Innova Market Insight за Южна Европа. Големите международни компании са осъзнали това и са започнали да предприемат съответните действия.

бургер

Най-рисковите химикали, които не позволяват на готварските мазнини да изтекат от опаковките за бързо хранене са широко разпространени, според обзорно проучване, публикувано наскоро.

Изследователите твърдят, че откриват флуор в почти половината проби (от общо 400) от опаковки на 27 вериги за бързо хранене, включително и от четирите най-големи в САЩ - McDonald’s Corp., Starbucks Corp., Chipotle Mexican Grill Inc. и Yum! Това е индикация, че потенциално опасни химикали, наречени PFAS, присъстват в опаковките на популярните продукти като бургери, буритос и сладкиши, казват авторите.

1

Дигитални и интелигентни, такива ще са ресторантите на бъдещето. Дигитални менюта, интерактивни маси или плащане чрез мобилен апарат започват да се прилагат в много ресторанти и се оформят като необратима тенденция за близкото бъдеще.

1

Доколко българските фермери инвестираха получените евросубсидии, за да направят производството си конкурентоспособно и как трябва да планират бизнеса си, за да се справят с очакваната промяна на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) – това обсъждат участниците в организирания от Клуб Инвестор дебат „Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г.“.

бира

Пивоварите отбелязват активен инвестиционен процес, ръст в продажбите на бира, устойчива работната заетост, силни информационни кампании в подкрепа на модерната бирена култура, изпълнени ангажименти за социална отговорност и защита на потребителите. През 2016 г. капиталовите инвестиции на всички членове на Съюза са близо 43 милиона лева. Парите са вложени в модернизиране и изграждане на нови производствени, складови и лабораторни помещения, финализиране окомплектоването на инсталации за анаеробно пречистване на отпадни води, изграждане на климатизационни системи, нови производствени апарати и IT оборудване; автоматизирани системи за бутилиране и етикетиране на готовата продукция.

адитиви

Потребителското търсене и развитие в областта на науката и технологията на храните са помогнали да се разшири и разнообрази използването на хранителни добавки. Благодарение на което можем да се наслаждаваме на здравословни, достъпни и висококачествени храни.

гъби

Докато Джери РАЙЛИ се движи из своите 50-футови гъбни стопански постройки до друга, той постоянно проверява валутния тракер xe.com, за да види дали паундът продължава да спада. След гласуването за Brexit през юни и предизвикателството на лирата спрямо еврото, ирландската гъбена индустрия е силно засегната.

1

Европейските потребители искат храна, която да е питателна, на достъпни цени и екологично чиста от гледна точка на околната среда. Тази статия предлага преглед на хранително-вкусовата промишленост, нейната еволюция, тенденциите на хранителния сектор да отговори на нуждите и желанията на потребителите в ЕС, с акцент върху храненето.

1

Анализът за сектора е част от специалното издание "Регал 500+", което съдържа класация за най-големите производители на бързооборотни стоки в България през 2015 г. Подредени са 25-те най-големи производителя в 25 категории бързооборотни стоки, класирани по приходи от продажба на продукция за 2015 г. Вижте повече за изданието на www.regal.bg/500