1

Доколко българските фермери инвестираха получените евросубсидии, за да направят производството си конкурентоспособно и как трябва да планират бизнеса си, за да се справят с очакваната промяна на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) – това обсъждат участниците в организирания от Клуб Инвестор дебат „Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г.“.

бира

Пивоварите отбелязват активен инвестиционен процес, ръст в продажбите на бира, устойчива работната заетост, силни информационни кампании в подкрепа на модерната бирена култура, изпълнени ангажименти за социална отговорност и защита на потребителите. През 2016 г. капиталовите инвестиции на всички членове на Съюза са близо 43 милиона лева. Парите са вложени в модернизиране и изграждане на нови производствени, складови и лабораторни помещения, финализиране окомплектоването на инсталации за анаеробно пречистване на отпадни води, изграждане на климатизационни системи, нови производствени апарати и IT оборудване; автоматизирани системи за бутилиране и етикетиране на готовата продукция.

адитиви

Потребителското търсене и развитие в областта на науката и технологията на храните са помогнали да се разшири и разнообрази използването на хранителни добавки. Благодарение на което можем да се наслаждаваме на здравословни, достъпни и висококачествени храни.

гъби

Докато Джери РАЙЛИ се движи из своите 50-футови гъбни стопански постройки до друга, той постоянно проверява валутния тракер xe.com, за да види дали паундът продължава да спада. След гласуването за Brexit през юни и предизвикателството на лирата спрямо еврото, ирландската гъбена индустрия е силно засегната.

1

Европейските потребители искат храна, която да е питателна, на достъпни цени и екологично чиста от гледна точка на околната среда. Тази статия предлага преглед на хранително-вкусовата промишленост, нейната еволюция, тенденциите на хранителния сектор да отговори на нуждите и желанията на потребителите в ЕС, с акцент върху храненето.

1

Анализът за сектора е част от специалното издание "Регал 500+", което съдържа класация за най-големите производители на бързооборотни стоки в България през 2015 г. Подредени са 25-те най-големи производителя в 25 категории бързооборотни стоки, класирани по приходи от продажба на продукция за 2015 г. Вижте повече за изданието на www.regal.bg/500

атанас урджанов

Дни след традиционното изложение Месомания 2016 г. г-н Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциация на месопреработвателите в България /АМБ/ обобщи, че това бе едно от най-големите форуми до сега - на цели 2000 кв. м, с 19 месопреработвателни фирми от България.

мая

Без съмнение домашната хибридна мая, която ни дава светла бира, е организъм на стойност милиарди долари. Бирата е най-популярната ферментирала напитка в света и съставлява 94% от световния пазар. Производството на бира е възможно чрез биологична странност - хибридна мая, която съчетава два различни вида и дава възможност да се направи студено сварена бира - един продукт, който за пръв път се появява преди 500 години в Европа.

1

Любопитно е да се проследи в развитие опитът на една бивша социалистическа страна като Полша в млечния бранш

Неспособността им да намерят своето място в икономиката на свободния пазар произлязла от факта, че много от кооперативите изгубили част от конкурентоспособността си в борбата за клиентите. Оказало се, че някои частни компании са по-подходящи при тези икономически условия.

1

от Джъстин ФОКС

Важна повратна точка в историята на човечеството е достигната през 2014 г. Това е първата година, в която хората ядат повече риба от ферми, отколкото дива, съобщиха от Организацията по храни и земеделие (ФАО) към Обединените нации в края на месец юли 2016 г., в своя двугодишен доклад "Състоянието на световното рибно стопанство и аквакултури".