1

Изпитият през 2016 г. алкохол в Швейцария е на най-ниското си ниво за изминалите над 70 години, съобщава The Lockal, като се позовава на официални данни. На глава от населението се падат 7,9 л чист алкохол за миналата година, което е спад спрямо изпитите 8,1 л предходната година и най-ниското ниво от Втората световна война до днес.

От данните става ясно, че продължава дългосрочната тенденция към спад на изпития в страната алкохол, според държавния регулатор. Приравнено в чист алкохол, половината се пада на виното, като следват бирата, спиртните напитки и сайдера.

Но, ако се вземат предвид изпитите литри, бирата се оказва най-популярна с 54,9 л на човек, следвана от  33,8 л вино на глава от населението. Общо 4,6 млн. хектолитра бира са изпити в  Швейцария миналата година. Повечето е местно производство и само  26% са внос. Местният пазар на пиво се оживява в последните години заради откритите микропивоварни за крафт бира и посветените на напитката фестивали.

Регистрираните производители на занаятчийска бира са били  753 през миналата година при 623 през предходната. При спиртните напитки е обратното – местната продукция падна през 2016 г. с 4%, докато вносът нарасна до дял от 80 на сто на пазара.

По статията работи: Надежда Бочева