1

Анкара ще разработи и приеме ответни мерки, ако Русия не се откаже от ембаргото върху вноса на турски селскостопански продукти, включително домати, заяви икономическият министър на Турция Нихат Зейбекчи.
По думите му заради ограниченията върху търговията турските  власти изпитват голям натиск от страна на износителите.

Министърът подчерта, че  Анкара повече не може да игнорира този въпрос, затова Турция може да предприеме ответни мерки, съобщи „РИА Новости“. Зейбекчи залага на преговорите с руската страна, които ще се проведат на 17-19 август в турския град  Измир. Той не очаква въпросът с доматите да бъде решен, тъй като руската позиция е била заявена от две министерства.

Въпреки това Турция е против ограниченията върху доставките на домати, други зеленчуци, мляко и месо. За някои продукти в определени сезони митата биха могли да отпаднат. „Отнасяме се с разбиране, но трябва да се намери решение“, казва турският министър.

По-рано руският вицепремиер Аркадий Дворкович заяви, че Москва и Анкара ще проведат пълноценни консултации за ограниченията върху вноса на турски домати в Русия. Москва въведе ограниченията за доставките на редица турски продукти от 1 януари 2016 година в отговор на турската атака срещу руски боен самолет Су-24 на границата със Сирия.

Тогава беше забранен импортът на портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи и ягоди, домати, краставици и кромид лук. В списъка бяха включени замразено месо и субпродукти от пилета и пуйки, сол и дъвки.

През октомври 2016 г. Москва частично сне ембаргото и разреши вноса на редица плодове (костилкови и цитрусови). През март 2017 г. бе вдигната забраната за внос на дъвка, сол, лук, карфиол, броколи и карамфили от Турция.

На 22 май двете страни подписаха отмяната на ембаргото за всички продукти, освен доматите, но някои ограничения все още действат. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова