1

Хърватският министър на земеделието Томислав Толушич реши да оттегли Правилника за фитосанитарен контрол на плодовете и зеленчуците, внесени от държави, които не са членки на ЕС, с който цените на инспекциите бяха увеличени над 22 пъти, съобщават сръбските и македонските медии.

Това решение на Толушич последва след ожесточените реакции на страните от Западните Балкани, които бяха директно засегнати от това решение на Хърватия, взето миналия месец, предаде БТА.

С правилника се предвиждаше цената на инспекционния контрол да възлиза на 270 евро за всеки вид плодове и зеленчуци. Това на практика означава, че ако в един камион се превозват няколко вида плодове или зеленчуци, вносителите трябваше да плащат поотделно за всеки вид, и ако в един камион се внасят пет различни вида плодове и зеленчуци, страната вносителка трябваше да плати за испекцията 10 хил. куни (1350 евро).

Министрите на земеделието на Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора поискаха на среща в понеделник в Сараево Загреб спешно да оттегли правилника. Четирите страни поискаха Хърватия да приспособи цените за инспекционен контрол към средната цена в страните членки на ЕС и призоваха ЕС да се включи в разрешаването на спора. Те обявиха, че ако Загреб не оттегли решението за увеличение на цените на инспекциите, ще въведат реципрочни мерки към Хърватия.

С днешното решение на Толушич за оттегляне на правилника цените за инспекционния контрол се връщат на 90 куни (12 евро).

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов