1

Тазгодишната реколта от пшеница в България ще бъде рекордна. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона, съобщи агроминистерството. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5,66 млн. т.  

Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, се казва в съобщението. Увеличаването  на количеството се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния – или 513 кг/дка сега при 475 кг за 2016 г. Реколтираните площи са около 11,4 млн. тона.

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество. Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница. Резултатите показват, че 46,39% от пшеницата е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има завишаване с над 5% на количеството с високи хлебопекарни качества.

Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно. Очаква се засилен износ на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик – 189 хил. т, а на рапица – 152 хил. т.

По данни на земеделското министерство в края на юли при повечето основни зърнени и маслодайни култури на годишна база се отчита повишение на изкупните цени - от 1,4% при рапицата до 10,9% при хлебната пшеница. Единствено при слънчогледа се наблюдава понижение на цената на годишна база с 6,1%. 

Средни изкупни цени, лв./тон без ДДС, източник: данни на САПИ, обработени от МЗХГ

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова