1

На фестивала на британската бира, който се провежда до събота в Лондон, за първи път има английско вино, а това е показателно за нарастващите успехи на винопроизводството на Острова, предаде Франс прес. "Трябва да се диверсифицираме и да даваме на хората по-голям избор. Може би след няколко халби бира, вероятно ще ви се прииска да седнете и да дегустирате чаша вино", обяснява пред АФП Колин Валънтайн, един от организаторите на бирения фестивал в британската столица.

Той се провежда от 1977 година и представя бира, произведена по традиционни и занаятчийски методи за разлика от промишлената пастьоризирана бира. Освен 900-те вида бира, сега посетителите могат да открият и раздел за вина - розе, шардоне или пино ноар, произведени в южната част на Англия.

"Хората, които идват тук, са любопитни да опитат нещо непознато за тях", подчертава Уил Бърджис, представител на търговеца на вино Honest Grapes. През последното десетилетие площите с лозя в Англия и Уелс нараснаха над два пъти и вероятно ще се увеличат с още 50 на сто до 2020 година, посочва организацията на производителите на английски вина. 

Въпреки това Англия остава сред най-малките производители с 5 милиона бутилки вино за 2015 година.

По статията работи: Виктория Тошкова