1

Земеделският бранш да излезе с обща позиция за силен бюджет на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Този призив отправи в Стара Загора министърът на земеделието Румен Порожанов по време на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“. 

„По този начин по-лесно ще се защитят интересите на национално и европейско ниво“, каза той, цитиран от пресцентъра на министерството. Порожанов припомни, че запазването на нивото на подпомагане в следващата ОСП ще изисква по-високи вноски от страните членки.

Министърът каза още, че по време на последното заседание на министрите на земеделието на ЕС като основен приоритет е откроен опростяването й. Дискутирано е да се предприемат мерки, за да се защитят доходите на земеделските производители в агрохранителната верига.

Той посочи още, че е обсъждано разделяне на рисковете на производствени и пазарни, като при производствените трябва да се акцентира върху застраховането. „Страните от Вишеградската четворка, както и България, Румъния и Словения, подкрепят запазването на обвързаната подкрепа“, каза земеделският министър.

„Ролята на земеделието в икономиката на страната се увеличава и ще нараства все повече, затова е важно следващата ОСП да бъде надграждана“,  каза Румен Порожанов и посочи, че се подобрява производителността.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова