1

Богата реколта от кайсии отчитат производителите тази година в Силистренско. Въпреки изобилието от плод продукцията е застрашена - трудно се намират берачи, информира bTV.

Ситуацията затруднява и Николай Недев, който има 300 декара с кайсиеви дървета, отрупани с плод. Но няма кой да ги обере, защото трудно се намира работна ръка, въпреки безработицата в района.

Николай превозва работници от съседни области, а негови колеги наемат берачи чак от Южна България. „Идват хора, на които цяла седмица трябва да им обясняваме как се бере кайсия – коя е узряла, коя е зелена”, посочва той.

Овощарят Димитричка Търпанова добави, че ползва бригади от сливенските села. Кайсията е нетраен плод и затова трябва бързо да се продаде или да се преработи. Тук идват прекупвачите.

В близост няма преработвателно предприятие, нито условия за съхранение на плодовете. „Някои колеги предприемат да правят хладилници, но те са за временно съхранение на кайсията и това определено е проблем – значи трябва да се мисли в тази насока,  и то, естествено, трябва с някаква подкрепа на държавата”, добавя Недев.

Сред най-сериозните тревоги в сектора е, че в Североизточна България няма станция за борба с градушките.

По статията работи: Надежда Бочева