1

Общата стойност на вноса и износа на селскостопанска продукция между Европейския съюз (ЕС) и останалия свят се оцеценява на 263 млрд. евро, сочат данните на Евростат за 2016 година.

Основният търговски партньор в търговията е САЩ - страната е основният "реципиент" на европейските продукти, посочват още от статистическата служба. От данните за миналата година е видно, че 16% от общия износ на селскостопански продукти от ЕС се насочват към САЩ. Следват  Китай (9%) и Швейцария (6%).

Според Евростат 4% от износа на селскостопански стоки от общността е насочен към Русия. Двустранните отношения са ограничени заради забраната за внос на редица продукти от Европа, наложена от Москва през лятото на 2014 година.

Бразилия и САЩ си поделят първото място по отношение на  вноса на селскостопански стоки в ЕС. И двете държави имат дял от по 9% от общия обем на вноса. На следващо място се нареждат Норвегия, Аржентина и Чили с дял от по 5 на сто.

С най-голям дял на вноса са зеленчуците - 51%, допълва още Евростат. Зеленчуците заемат дял от 25% от общия износ на страните от общността.

По статията работи: Деляна Петкова