1

Газираната вода води до затлъстяване чрез свръхстимулиране на апетита. До този извод стигат в проучването си палестински учени от университета Бирзеит. Изследването им е публикувано в уважавания журнал Obesity Research and Clinical Practice на 19.02.2017.

Първоначално, те искали да определят кое е по-вредно в газираните плодови и други напитки – добавената захар или самия въглероден диоксид, използван за газиране, както и да изяснят естеството на връзката им с епидемията от затлъстяване.

В хода на изследването си, учените установили, че индивидите, приемащи повече диетични или обикновени газирани напитки, консумират по-голямо количество храна и натрупват повече излишно тегло. Това се докладва и от други изследвания – консумацията на подсладени газирани напитки стимулира производството на хормона грелин, ниврохимикал регулиращ състоянията на глад и ситост.

Палестинските учени установили сходна зависимост и когато сравнили хранителните навици на млади мъже – тези, употребяващи предимно обикновена, чешмяна или минерална вода и негазирани напитки били значително по-слабо склонни към затлъстяване и имали оптимални нива на грелин в кръвта си.

Затлъстяването се дължи на множество здравословни, екологични, генетични и социални фактори. Множество изследвания сочат газираните напитки като един от причинителите, но само поради наличните в тях подсладители и захари.

Палестинското изследване, обръща внимание, че сходни ефекти се наблюдават и при консумацията на най-обикновената газирана вода и предполагат, че причинителя е един и същ – въглеродният диоксид, съдържащ се в нея. Макар точният механизъм на взаимодействие все още да не е изяснен, данните от изследването говорят достатъчно. Според тях, нивата на хормона грелин при изследваните хора един час след консумацията на храна и неподсладена газирана напитка били 6 пъти по-високи от нормалните. Това от своя страна стимулира усещането на глад без нужда и води до ненужен прием на храна.

източник