1

Производителят и дистрибутор на продуктите на Pepsi за България „Куадрант Бевъриджис“ АД ще смени собственика си. Купувач е Karlovarské minerální vody, a.s. (KMV) – най-големият производител на минерална и изворна вода в Централна Европа, съобщават от „Куадрант Бевъриджис“.

Това е втората голяма сделка в сектора на безалкохолните напитки и води за последните няколко месеца, след като в края на миналата година белгийската компания Spadel придоби дела на  Advent International в производителя и дистрибутор на бутилирана вода "Девин" АД. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката в началото на март. 

Финансов консултант на KMV по сделката e Raiffeisen Bank International AG.

„Куадрант Бевъриджис“ АД оперира на българския пазар от 2007 г., като бутилира и дистрибутира брандовете Pepsi, Mirinda, 7up, Evervess, Pepsi-Lipton International и студения чай с марка Lipton, Gat Foods, соковете и нектари Prisun и водата Bellissima. Компанията е дистрибутор и на енергийната напитка Rockstar.

Karlovarské minerální vody a.s. е най-големият производител на минерални и трапезни води в Чехия. Компанията е основана през 1873 г. от Найнрих Матони, роден в Карлови Вари. 

През 1994 г. компанията е приватизирана от италианското предприемаческо семейство Паскал. В момента Karlovarské minerální vody бутилира води от брандовете Mattoni, Magnesia и Aquila и ги изнася за над 20 страни в целия свят. Компанията има близо 400 служители. Наскоро KMV придоби две водещи бутилиращи компании в Унгария и явно продължава с експанзията в региона.

Сделката подлежи на регулаторно одобрение от страна на КЗК в България и се очаква да бъде завършена през първата половина на 2017 г. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов