домати

От 15 март Турция изключи Русия от списъка с държави, които внасят с нулево мито селскостопанска продукция в страната. Това е само един от епизодите на т.нар. „доматена война“ между двете държави – Русия не допуска вноса на някои селскостопански стоки от Турция, сред които с най-голямо значение са доматите.

Със затоплянето на отношенията между двете държави постепенно беше възобновен вносът на селскостопански продукти от Турция – основно цитруси, лук, броколи, но за доматите фитосанитарните власти в страната така и не дават зелена светлина. В отговор Анкара увеличи митата - за пшеницата увеличението е от 130%.

Вносът на тези стоки беше забранен с решение на президента Владимир Путин, след като турските военновъздушни сили свалиха руски военен самолет в края на 2015 г. Отношенията между Анкара и Москва започнаха да се нормализират няколко месеца по-късно, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган поднесе своите официални извинения за инцидента.

Икономическият институт „Е.Т. Гайдар“ направи преглед на загубите и ползите за руската икономика от развитието на „военните действия“ в сферата на селското стопанство между двете страни. Оценката е част от анализа, който Института прави за развитието на руската икономика през април. Документът е публикуван на страницата на организацията.

Според данните ограниченията, които Москва налага на турските производители, са отворили ниша за местни производители на домати и краставици на стойност около 500 млн.. долара. В същото време обаче заради възобновеното облагане с мита ефектът върху износителите на зърно, растителни масла и други се изчислява на между 1,3 и 1,5 млрд. долара.

Като цяло на пазара в региона няма недостиг на зърно, а на платежоспособни купувачи, смятат анализаторите от Института. Доказателство за това е намаляването на цените на зърното и на растителните масла в последните месеци.

От Института „Гайдар“ посочват още, че доматите от Турция са важни и за потребителите в Русия, не само за турските износители. Според данните от миналата година 43% от вносните домати в страната са с произход Турция. След ограниченията Москва разработи програма за насърчаване на местното производство. Това е и един от мотивите на руските власти за запазване на ембаргото – мерките за местните производители са финансирани от държавния бюджет. 

Заради търговската война между Русия и Турция обаче руските потребители са били лишени от възможността да купят по-евтини домати, записано е още в анализа на икономистите. 

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова