1

На 16-ти март 2017 г. в „Холидей ин София хотел“ се проведе изключително интересен и полезен семинар на тема ”Hong Kong: Your PERFECT Partner IN BELT AND ROAD BUSINESS”.

По принцип търговско-икономическите отношения между България и Хонг Конг се развиват на фона на българо-китайските отношения, като членството на България в ЕС добави нови акценти в развитието на отношенията между двата региона. Бизнес семинарът в София се организира от Съвета за търговия и развитие на Хонг Конг (HKTDC) и Търговско-Икономическото Представителство на Хонг Конг в Брюксел (HKETO). Проявата предостави възможност на представители на българския бизнес и на двете организации от Хонг Конг да обменят информация и опит в сферата на двустранните икономически връзки и бизнес отношения.

Семинарът бе открит от г-н Цветан СИМЕОНОВ, президент на Българската външно-търговско промишлена палата.

2

В Хонг Конг съществуват много интересни възможности, тъй като покупателната способност на средната класа в континентален Китай и Азия непрекъснато нараства. Това е една от причините за привличане на ресурси от Азия, за разширяване на локален бизнес в Азия.

3

4

Хонг Конг си остава най-свободната икономика на света според Фондация Heritage - свободна търговия и пазар с най-много карго летища в света, свободно движение на капитали и информация, добре регулирана банкова система и проста данъчна система с ниски данъци. Освен това, Хонг Конг е сърцето на Азия, както и прозорец към тенденциите и стиловете на Азия и ключова врата към континентален Китай, с перфектна логистика. По принцип китайската икономика бе много по-малко засегната от кризата, в сравнение с европейските страни. Освен това местните бизнесмени много добре познават китайската среда и обичаи и улесняват проникването в Китай.

Дълго време Сингапур и Шанхай (около 15 години) са били предпочитани дестинации за бизнес и създаване на офиси, но днес Хонг Конг е специалният административен район, предпочитан от всички. Хонг Конг привлича 61.6% от чуждите инвестиции на Китай, като строго прилага правата за интелектуална собственост и борба с корупцията.

При евентуални спорове международният арбитражен център решава спорове като се базира на англо-саксонската правна система, а не се ползва китайски съд.

Има над 200 банки, а над 60 от тях предлагат търговско финансиране, активно действа и Хонгконгската фондова борса. Изключително предимство е избягването на двойното данъчно облагане. Хонг Конг предлага отлична, надеждна и отворена бизнес среда. Там се провеждат 30 търговски панаира, с 37000 изложители и 760 000 посетители.

Всички лектори подробно информираха аудиторията относно услугите и подкрепата на държавните институции, която могат да получат българските компании при навлизането им на чужди пазари. Един от тях гордо заяви на представителите на българските фирми - „Вашият бизнес е наша мисия!“

А иначе Хонг Конг, освен огромен дистрибуционен и логистичен център, е и уникален аукцион на луксозни предмети и стоки, като в това отношение изпреварва световни центрове като Лондон и Ню Йорк.

Анета РАНГЕЛОВА