1

Еврокомисията ще изисква от производителите на храни  да прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид в храните. Предложението е гласувано на 19 юли от  държавите членки, информира ЕК.

1

11,3 млн. лева национално финансиране по Схемите за извънредна помощ за приспособяване на млекопроизводителите и земеделските стопани в други сектори на животновъдството бяха одобрени на 6 юли т.г. на заседание на Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ (УС на ДФЗ). Със Заповед № 09-576 от 19.07.2017 г. на министъра на земеделието, храните и горите са определени и ставките, по които животновъдите ще получат допълнителна помощ.

1

Нови упреци срещу международните компании за производство на храни отправи словашкият министър-председател Роберт Фицо. Според него в източните страни от Европейския съюз фирмите продават храни с по-лошо качество, отколкото на Запад.

1

Американският производител на подправки McCormick & Co обяви, че купува хранителния бизнес на британския конгломерат за потребителски стоки Reckitt Benckiser Group за 4,2 млрд. долара, за да засили дейността си в атрактивната категория на подправките, съобщава Ройтерс.

1

През миналата година са подписани 2 293 договора по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., а изплатените суми са над 365 млн. лв. Това става ясно от приетия от кабинета днес Годишен отчет на Държавен фонд „Земеделие” за 2016 г., съобщават от правителствената информационна служба. 

1

Във връзка със запитвания и започнала дискусия около промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) Министерството на земеделието, храните и горите уточнява:

1

Българската агенция по  безопасност на храните извърши 1140 проверки на предлаганите маслинови масла (зехтин) и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло. Проверка е тематична (извън официалния контрол) на територията на цялата страна.

1

68% от българите признават, че биха искали да отслабнат, за да посрещнат летните месеци в добра физическа форма. Всеки четвърти българин не е доволен от тялото си, показват данни от проучване на Алфа Рисърч, проведено още през май 2017 г. сред градското население в България.

Сивият сектор при храните в България е над 30 - 35%, а произведената продукция надхвърля 3 млрд. лв. Държавата не е безсилна, но органите по-скоро нямат желание, защото много хора се изхранват от средствата извън официалните статистики. Това каза пред БНР доц. Славчо Петров, председател на Федерацията на независимите синдикати в хранителната промишленост. 

1

Очаква се производителите на бира да отбележат лек спад през годината в сравнение с 2016-та. Индустрията е стабилна, но за първото полугодие ръстът в обем е минимален – под 1%, като е отбелязан спад в стойността. Това заяви пред журналисти маркетинг директорът на „Карлсберг България“ Бранимир Братанов, като се позова на данни на Nielsen.

Подкатегории